LED-teknologi



LED-storskærme har været brugt de sidste 20 år og er gradvist blevet bedre og mere egnet til digital kommunikation. En LED-storskærm er ikke, som nogle folk tror det samme som et TV. At kalde TV for LED-TV er misvisende, da det kun er lyset(hvide dioder)bag skærmen der er LED, billedet bliver stadig genereret af LCD-paneler(Liquid Crystal Display) Man kan meget overordnet sige, at LED-teknologien har taget over fra de gamle neonrør, kendt fra Rådhuspladsen og andre storbyer. LED-teknologi brugt til storskærm er både meget enkelt at forstå og kompliceret i den kvalitative sammensætning, dels fordi skærmene bruges til meget forskellige formål – f.eks inden- og udendørs, men også fordi sammensætningen af komponenter skal passe til formålet.

 

Der bliver på verdensplan omsat for(år 2016) ca. 500.000.000,- kr i LED-paneler. Vi kalder det ”paneler” fordi en LED-storskærm er opbygget af paneler der typisk er 500x1000mm eller 500x500mm - kan dog sagtens have andre mål. 90 % af den omsætning kommer fra producenter i fjernøsten og er af mere eller mindre god kvalitat. Der findes mange virkelig gode og flotte  LED-skærme rundt om i verden, men der findes desværre flere dårlige. En virkelig flot, stor og stabil skærm kan ses, når Lyngbyvejen på Østerbro slutter. En katastrofe og godt eksempel på noget, der for længst burde være slukket, er skærmen der hænger på IKEA's bygning i Taastrup.


Et LED-panel er sammensat af flere komponenter, der har stor betydning for holdbarhed, klarhed i billedet og pris. Billedet bliver skabt af en LED-chip, der har 3 små dioder, rød, grøn og blå(RGB). De 3 farver bliver brugt til, lave farven på én pixel – når du læser denne tekst på din computerskærm, telefon eller tablet er det også RGB der skaber dit billeder. Afstanden mellem hver pixel i mm på en storskærm kaldes pixelpitch og er afgørende for hvor høj en opløsning skærmen har. I skrivende stund sælges der flest P4-6 til udendørs brug og P2-3 indendørs. Der er mange producenter af LED-chip på verdensplan, men kun en håndfuld DANSK LED DISPLAY mener er gode nok til det nordiske marked. En god LED-chip er ALTID med guld leder – undgå paneler med jern eller kobber leder dioder! Indendørs P2,5-0,5 kan dog godt fungere med kobber leder, hvis producenten har en høj produktionsstandard og god kvalitetskontrol.

LED-chippen lodes fast på et PCB(Print Circuit Board) der typisk bliver lavet af producenten af panelerne eller købt af en underleverandør. Et godt PCB har 3 eller flere lag. PCB’erne bliver fastgjort på et modul. Der er lidt forskel på hvor mange moduler der bruges på et panel og det afhænger også af størrelsen på panelet. Det er relativt nemt, at se hvor mange moduler der er fastgjort på et panel. Som udgangspunkt er færre moduler bedre end flere pr. panel. Modulerne er også dem der der afmonteres hvis døde pixel fremkommer og skal erstattes.


IC-driver, er en chip der får dioderne til at lyse ved, at sende mA strøm til dioden. Denne proces er kompliceret, fordi producenten skal være utrolig dygtig til, at lave ensartet chip med lang holdbarhed. DANSK LED DISPLAY bruger kun IC-driver fra MAROBLOCK(MBI), der er en af verdens bedste og største producenter af IC-driver. Et stort problem i LED-branchen er falske MAROBLOCK IC-driver, der produceres i Kina og slet ikke har samme kvalitet og holdbarhed som de originale. Det er umuligt, at se forskel på en kopi og original IC-driver med øjet – det kræver tillid til leverandøren af panelerne. IC-driver chip lodes på bagsiden af PCB'et og er også relativt nemme, at udskifte. Hvis en driver "dør" vil flere rækker af dioder blive sorte eller vise forkerte farver. IC-driveren er også bestemmende for hvilken opdateringshastighed skærmen har i hz. Under 1920 hz er ikke noget vi anbefaler, men 1920 hz kan sagtens være en fin løsning til digital signage. Ved live events og TV-produktioner anbefaler vi 3840 hz og højere.


Hvis man går tæt på en slukket LED-skærm, vil det være tydeligt at der enten er hvide prikker eller sorte, med mindre det er en DIP skærm. I fagsprog kaldes det white eller black face. Fordelen ved black face LED er blandt andet, at skærmen ikke får "shine" undedørs og kontrasten bliver større. Ulempen ved black face er en reducering af NITS-tal. Professsionelle leverandører har både white og black face paneler på lager - bed om at se forskellen onsite.


Når vi omtaler paneler laves disse som før nævnt i flere størrelse og i enten aluminium eller jern. Paneler til fixed brug udendørs laves næsten altid i jern. Dette skyldes primært behov for et højt NITS-tal(lysstyrke) og behov for ventilation pga. varmeudvikling. Jernpanler er også billigere at producere men har den svaghed, at opbygningen af panelerne til den fulde skærm ofte kan give 0,1-0,5 mm sprækker mellem panelerne. Problemet kan i nogen grad undgås ved, at vælge en leverandør og installatør, med speciale i LED-skærme. Aluminiums paneler bliver ofte omtalt som ”udlejningspaneler” grundet deres lave vaægt. Aluminium vejer ca. 1/3 af jern og er derfor nemmere, at håndtere og montere.  Disse paneler har ingen ventilation og er derfor typisk på maks. 5000 NITS. Nogle producenter skriver op til 7000 NITS, men det skal nok tages med et gran salt. En stor udfordring ved produktion af paneler er, at mange producenter ikke kan lave dem ensartet nok og heller ikke har udviklet et låsesystem der sikkert kan holde panelerne sammen. Vælg derfor altid en leverandør, hvor I kan se nogle skærme de har installeret.


Hvert panel har en eller flere strømforsygninger, der leverer strøm til IC-drivers, PCB, HUB, modtagerkort og evt. ventilation. Forskellen på en god og dårlig strømforsygning flytter ikke bjerge økonomisk men alligevel ser vi ofte nedbrud på LED-storskærme pga. dårlige strømforsygninger. Igen handler det om, at vælge en leverandør der har erfaring og også ønsker, at have en forretning fremadrettet.

Det er leverandørens opgave, at lytte til kunden og forstå kundens behov. Der er en nedre grænse for kvaliteten af komponenter, der i sidste ende kun vil koste kunden udskiftning af komponenter, et dårligt billede og meget nedetid på skærmen. DANSK LED DISPLAY arbejder altid ud fra kundens behov og leverer kun paneler af høj kvalitet. Vi har også i sjældne tilfælde oplevet fejl på vores storskærme – det sker selv for de bedste leverandører. I tilfælde af fejl på en kundeskærm retter vi fejlen indenfor 1-2 arbejdsdage både i garantiperioden og efter.

*det er ikke tilladt at kopiere denne tekst uden tilladelse. Kritik og gode input er meget velkommen - smid os en mail.